top of page

Tab og sorg

Det er smertefuldt at miste nogen eller noget betydningsfuldt i vores liv. Vi kan opleve, at verden ikke længere har den hjemlighed, vi normalt kender til. Det er et svært sted at være.

 

Et terapiforløb giver dig et trygt og støttende rum, hvor du kan:

  • Udtrykke dine oplevelser, tanker og følelser

  • Udforske og bearbejde følelsesmæssige blokeringer, der kan opstå som følge af tab og sorg

  • Opdage og arbejde med negative tanker og overbevisninger, der kan opstå, som f.eks. skyld, skam eller håbløshed

  • Få øje på og kontakt til dine ressourcer og styrker, så du bliver bedre i stand til at komme gennem en svær tid.

Læs mere om tab og sorg

FRA HJERTE TIL HJERTE

Til dig der lige nu har tab og sorg tæt inde på livet: 

  • Tag kærligt hånd om dig selv og din sorgproces. 

  • Berolig dig selv med en anerkende, venlig og varm stemme, når det er svært. Lad dig evt. inspirere af mit indlæg på instagram.

  • Søg trøst og støtte hos venner eller familie du er tryg ved.

  • Be’ om at blive holdt om; at få et varmt kram og blive holdt om udløser oxytocin, der virker beroligende. 

  • Er du alene, kan du nænsomt stryge dine hænder på dine arme, ben og i ansigtet for at opnår en beroligende virkning. 

  • Sørg for at prioriter egenomsorg - gør noget for dig selv der kan lindre de smertefulde følelser, og som samtidig kan give dig næring. 

Når vores verden mister sin hjemlighed

At miste nogen eller noget betydningsfuldt i vores liv kan være en af de mest pinefulde oplevelser, vi kommer ud for i vores liv.
 
Livet igennem kan vi komme til at opleve mange former for tab - fra døden af en betydningsfuld anden til skilsmisse, jobtab, tab af arbejdsevne eller en stor livsovergang


Sorg - en naturlig reaktion 
Sorg er en naturlig reaktion, der følger med tab. Sorg kan være overvældende, og vi kan blive ramt af meget intense følelser som tristhed, vrede, håbløshed og angst. Vi kan have en grundfølelse af, at vi kæmper samtidig med, at vi føler os utrolig udmattet.
 
Det er meget almindeligt at føle sig fortabt og alene. Mange oplever sorg som en meget ensom proces,  hvor det at dele det sorgfulde med gode venner eller familie ikke favner den alenehedsfølelse, vi grundlæggende mærker og længes efter at blive mødt i. Selvom vi har mange omkring os, kan vi have en oplevelse af, at ingen rigtig forstår os. Det er et meget ensomt og barskt sted at være.
 

Tab og sorg påvirker os mentalt og fysisk. 
Når vi oplever tab og sorg, kan vi få problemer med at sove. Vi kan miste interessen for aktiviteter, vi ellers normalt nyder og holder af. Vi kan også begynde at trække os fra sociale sammenhænge og mærke trang til at ville isolere os.
 
Vi kan opleve fysiske symptomer som muskelspændinger, nedsat appetit, hovedpine og træthed, ondt i brystet og/eller i maven samt ændret vejrtrækning.

Vi bevæger os ind og ud af sorgen

Sorg opleves forskelligt fra person til person, og vi har hver især vores egen proces. Der er ikke nogen "rigtig" måde at sørge på. I forbindelse med dødsfald møder jeg mange, som er flove eller skammer sig over, at de ikke græder mere end de gør eller har dårlig samvittighed over, at de også har dage, hvor de mærker glæde eller helt glemmer at tænke på den, de har mistet. 
Du skal vide, at vi åbner for sorgen og det smertefulde i det tempo, vi er i stand til at bære. Ha' derfor tillid til din egen proces.
 

Vi bevæger os ind og ud af sorgen
Vi ved i dag, at sorgprocessen er tosporet - at vi bevæger os ind og ud af sorgen. Vi bevæger os frem og tilbage mellem tabet og nyorientering. Vi bearbejder altså både den følelsesmæssige smerte, tristhed og sorg, der er forbundet med tabet. Vi forsøger også at nyorientere os, hvor vi udvikler nye rutiner og tilpasser os til de ændringer, der er sket. Begge spor er nødvendige. Det er ikke nogen lineær proces, og alles oplevelse af sorg er unik og følger ikke en bestemt tidslinje.

Få professionel hjælp og støtte 
Hvis du kæmper med tab og sorg, kan det være hjælpsomt at få støtte fra en professionel terapeut, der kan hjælpe dig med at bearbejde svære følelser og finde din vej fremad.
 
Mit mål er at hjælpe og støtte dig, mens du navigerer igennem sorgens udfordringer. I terapien får du mulighed for at bearbejde dine følelser i et trygt og nærværende rum. Vi vil sammen udforske dine behov og oplevelser. Du får relevante øvelser og redskaber, der kan hjælpe dig med at håndtere din sorg og bevæge dig videre med dit liv.
 
Hvis du lige nu oplever tab og sorg, inviterer jeg dig til at kontakte mig - uforpligtende - for at høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

 

bottom of page